Hur tonar man ögonfransar hemma?

Det finns många sätt att ha trevliga, betonade ögonfransar. Den mest populära lösningen är mascara, som tyvärr kräver daglig applicering och, ännu värre, daglig sminkborttagning. Vissa kvinnor, som är trött på det, bestämmer sig för att prova något annat – henna. Henna, du kan få effekten av vackert markerade ögon och spara lite tid. Innan du får reda på hur du förbereder dig och hur man applicerar, kolla exakt vad Henna är och vad som är dess egenskaper.

Vad är henna?

Henna är en växt som finns i tropiska områden från Indien genom Australien och Afrika till Latinamerika. Dess löv torkas och omvandlas till ett fint pulver. När den torkas, förlorar den inte dess egenskaper och en liten mängd vatten räcker för att återställa till flytande konsistens. Henna är rik på kalcium, magnesium, kalium, zink, järn, koppar och mangan, liksom enzymer, fibrer, vitaminer A, B och D samt olein- och linolsyra.

Henna – egenskaper

Henna är känd för sina färgegenskaper. Under turkiska bad, även känd som hammam, används henna för att ge kroppen en jämn, lite brun nyans. På så sätt ser huden frisk och ljus ut. Dessutom mjukar henna upp huden, vilket i själva verket är smidigt och behagligt för beröringen.

Henna färgar inte bara huden utan också håret. Hur? Färgen går direkt i håret, där det binder till sig keratin. Hårspolning med henna gör dem mörkare, vilket är mer naturligt än det som erhålls med färgschampo eller färg. Det som är viktigt är att det inte skadar hårförhållandet, så det skadar inte ens vid långvarig användning. Tänk på att effekterna inte är omedelbara och beror på den ursprungliga hårfärgen.

Henna används också för att mörka ögonfransar och ögonbryn. Hennabehandlingar kan utföras på de flesta skönhetssalongerna såväl som hemma.

Henna – medicinska egenskaper

Henna har inte bara kosmetiska utan även medicinska egenskaper. I traditionell medicin har ämnen som härrör från Lawsonia använts vid behandling av många sjukdomar och tillstånd, såsom spetälska, vattkoppor, mässling eller diarré. Islamisk medicin för länge sedan identifierade enskilda delar av växten för att ha olika egenskaper. Lawsoniaextrakt används för att behandla gulsot och venerala sjukdomar, fröna – för behandling av dysenteri och leversjukdomar. I traditionell medicin användes även barken för att producera ett lugnande medel. Även bladets extrakt med smör och honung förbättrade bröstinfektioner, pulveriserad rot i kombination med indigo orsakar missfall. Henna används också för att behandla eksem, psoriasis och andra hudsjukdomar.

Redan i antiken upptäcktes att Henna har anti-mjäll egenskaper, särskilt i kombination med tjära och olja. Denna pasta fyller och stärker håret och verkar också mot mjäll. Dessutom skyddar henna hår och hud mot solstrålning, förbättrar hårstrukturen och stänger naglarna, vilket ger dem jämnhet och glans.

Hur förbereder man?

Henna finns i två former: pulver och kräm. Att komma in i en kräm är lättare att använda, så det är ett bättre alternativ. Du kan välja mellan en av tre färger: svart, brun eller grafit. För att få en annan nyans kan de grundläggande färgerna blandas. I allmänhet är svart för brunetter, brun och grafit för brunhåriga och blondiner.

Förutom Henna, se till att du har:

– väteperoxid,

– en ren mascaraborste (helst silikon),

– en liten behållare för att blanda Henna,

– bomullspads,

– fet kräm eller petroleumgel.

Hur färgar du dina ögonfransar med henna?

1. Ta först bort ditt smink. Kontrollera om det finns sminkrester. Om din sminkborttagare är i form av olja, använd vatten för att avfetta dina fransar. De måste vara torra och rena.

2. Applicera krämen eller vaselin mot området runt ögonen. Tack vare det här skyddar du din hud mot nyansning.

3. I en liten behållare, pressa lite Henna från röret eller häll lite Henna och tillsätt några droppar väteperoxid. Justera proportionerna för att få en tjock konsistens.

4. Applicera pastan med penseln. Börja med den nedre ögonfranslinjen, sätt in bomullspaden och applicera pastan från rötterna till topparna. Applicera sedan på övre ögonfransarna.

5. Vänta ca 10-15 minuter beroende på intensiteten hos önskad färg innan du tvättar dina ögonfransar med varmt vatten. Du kan också använda blötläggda bomullspads.

Effekter

Effekten varar i ca 7 dagar. Varje par behandlingar är det värt att använda ett bra ögonfransserum som stärker ögonfransarna.