Mandeolja för vård och skönhet

Ren mandelolja, även kallat sötmandelolja, anses vara en av världens bästa skönhetsprodukter. Den är naturlig, säker och effektiv. Mandlar och mandelolja är extra populärt i Italien. Låt oss titta på oljans egenskaper och funktioner!

Mandelolja: Ingredienser och egenskaper

Kallpressad mandelolja innehåller mycket protein, omättade fettsyror, vitamin A, B2, D och E, samt mineraler som järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, natrium och zink. Mandelolja är en helt naturlig ingrediens som inte skadar barn, gravida kvinnor eller människor med problemhy. Den underbara oljan kan användas för att behandla akne, irriterad hy och rodnader. Oljan irriterar inte, skadar inte, och ger såväl hud som hår ett friskt och vackert utseende. Allt detta gör att mandelolja är en bra bas i parfym, tvål, kräm, balsam och massageolja. Oljan är bärnstensfärgad och har en lätt doft.

Mandelolja håller i sex månader efter att förpackningen öppnats. Förvara oljan på en mörk plats, eftersom yttre faktorer enkelt kan skada den. Om olja oxideras förlorar den tyvärr sina egenskaper.

Hur fungerar mandelolja?

Eftersom mandelolja skyddar hudcellerna mot uttorkning och återfuktar huden anses det vara en effektiv mjukgörande produkt. Den vårdar dessutom huden och ger den nytt liv. Detta gör att huden ser fräsch, frisk och strålande ut.

Mandelolja skyddar även mot skadligt väder som sol, vind och kyla. Hudens hydrolipida lager skyddas, och kapillärerna kan inte utvidgas lika lätt. Detta gör också att hudens utseende förbättras.

Den som använder mandelolja regelbundet kan skydda huden mot bristningar, ärr och celluliter. Därför bör gravida kvinnor och kvinnor som går ner i vikt använda oljan regelbundet för att återfukta hela kroppen.

Mandelolja motverkar dessutom rynkor och förtida åldrande. Produkten är väldigt lätt sett till molekyler, så oljan kan enkelt tränga in i huden och fylla i rynkorna. Resultatet blir att rynkorna inte blir lika djupa, samt att man förhindrar nya rynkor från att bildas. Dessutom blir huden fastare.

Mandelolja i kosmetika

Eftersom mandelolja kan reparera torrt och skadat hår används det ofta i balsam. Det fungerar ungefär som arganolja, men är mycket billigare. För bästa resultat bör oljan gnuggas in i topparna. Vänta ett par minuter och skölj sedan bort oljan.

Mandelolja motverkar även mörka ringar under ögonen. Blanda två teskedar honung, två teskedar mandelolja, och en tesked rengöringsmjölk. Applicera blandningen under ögonen och låt den verka i 10 – 15 minuter. Tvätta sedan bort den med en bomullsrondell och varmt vatten.

Du kan också använda mandelolja för att tvätta bort smink, även om det sägs vara vattenfast. Ta mandelolja på en bomullsrondell och vila den försiktigt mot det sminkade området. Låt den vila lätt i 2 – 3 minuter innan du pressar den lite hårdare mot huden. Ansiktet blir både rent och återfuktat! Att rengöra huden med olja är alltså inte bara bra för att tvätta bort smink, utan också för att återfukta och vårda huden.

Mandelolja exfolierar också döda hudceller, vilket gör den till en bra ansiktsskrubb. Blanda en tesked socker eller kaffe med ett par droppar mandelolja för en len och strålande hy.

Även fötter och händer kan återfuktas med mandelolja. Ett par droppar räcker gott och väl. Du kan också ersätta läppbalsam med mandelolja, och smörja in nagelbanden med den. Kom bara ihåg att inte ta för mycket olja, för då blir huden snarare oljig och fet än vacker.

Fördelar med mandelolja

Vi kan sammanfatta mandelolja med ett ord: fantastiskt. Oljan återfuktar, vårdar, och absorberas enkelt. Den bildar inte ett oljigt lager, vilket gör att den kan användas till såväl massage och behandlingar på skönhetssalong som till hemmabehandlingar. Mandelolja är en så kallad torrolja: dess struktur påminner om hy, och fungerar därför mycket bra på människohud.

De många användningsområdena är förstås inte mandeloljans enda fördel. Oljan är dessutom säker, skonsam, lättapplicerad, och absorberas enkelt utan att bilda ett oljigt lager. Den kan köpas i hälsokostbutiker, apotek, skönhetsbutiker, och på internet till ett rimligt pris. Eftersom oljan gör huden och håret vackrare är den definitivt värd att använda!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *