Hampaolja: Egenskaper och kosmetika

Hampaolja som används i hudvård härstammar inte från cannabis utan från cannabis sativa, och saknar alltså narkotiska egenskaper. Kallpressad, oraffinerad hampaolja är den mest värdefulla. Den har en gulgrön färg och är känd för sina många egenskaper, bland annat sådana som är värdefulla i kosmetika, hudvård och hårvård. Låt oss kika lite närmare på hampaoljans egenskaper och användningsområden!

Hampaolja och hampafrön

Cannabisplantor växer i centrala Asien och används ofta för att tillverka papper, segel och rep. Oljan som pressas ut ur växterna har ofta använts för att behandla sår och skador på hud. I Europa är cannabis inte lika populärt att använda i kosmetika. Fram till nyligen var det bara kemiska produkter som drog nytta av växtens egenskaper, till exempel målarfärg och lack. Motviljan att använda cannabis sativa beror förstås på rädslan för cannabis och förbudet mot odling. Även de växter som inte innehåller narkotika drabbades alltså av motståndet.

Hur utvinns hampaolja?

Hampaolja utvinns från utvalda hampafrön, som innehåller upp till 40 % hampaolja. Färsk olja har en grön nyans, men när den utsätts för solljus blir oljan i princip färglös. Oljan har en behaglig smak som påminner om nötter.

Ingredienser

Hampaolja består till nästan 80 % av essentiella fettsyror, i synnerhet dessa:

  • linolsyra från fettsyror med omega 6;
  • linolsyra från omega 3.

Båda dessa syror finns dessutom i en perfekt proportion! Ration omega 6 och 3 är 3:1, vilket främjar ämnesomsättningen.

Hampaolja innehåller förstås också andra syror, nämligen:

  • oljesyra,
  • palmitinsyra,
  • gammalinolensyra.

Dessutom innehåller oljan karoten, protein, aminosyror, mineraler, vitaminer (A, D, E och K), fytosteroler och fosfolipider. Som om inte det vore nog återfinns även biologiskt aktiva ämnen med antiinflammatoriska, uppfriskande, och antiseptiska egenskaper. Dessa kan även skydda mot solen och ha antioxiderande egenskaper. Exempel på dessa ämnen är vitamin E, cannabidiol och terpineol.

Alla dessa ingredienser gör hampaolja till en av de mest värdefulla vegetabiliska oljorna som finns, och gör att oljan har mycket vårdande egenskaper!

Hampaoljans kosmetiska egenskaper

Hampaolja bygger upp hudens hydrolipida lager och läker skador mellan cellerna. Det gör att huden inte blir uttorkad, vilket i sin tur leder till att huden kan skydda sig själv bättre. Tack vare de essentiella fettsyrorna vårdar hampaolja huden och ökar dess motståndskraft mot yttre faktorer som vind, kyla och sol.

Saker som inflammation i atopiska eksem, psoriasis och vanliga eksem kan också lindras av hampaolja. Dessutom kommer saker som hudallergier och eksem inte klia lika hemskt. Risken för irritation och missfärgning minskar, huden vårdas och friskas upp, och som pricken över i motverkas dessutom förtida åldrande.

Hampaolja förbättrar hudtonen, kontrollerar talgproduktionen, återställer hudens elasticitet, och återfuktar. Oljan gör huden mjukare och lenare, och skyddar dessutom mot solljus. Hårets tillväxt stimuleras, vilket gör håret glansigare och underlättar borstning.

Hampaolja i kosmetik

Eftersom hampaolja absorberas snabbt och inte lämnar ett oljigt lager är det mycket bra i kosmetika. Det kan användas direkt på huden eller som ingrediens i andra kosmetiska produkter, särskilt som mjukgörande medel för problemhy eller små barn. Hampaolja återfinns ofta i lotion, tvål, ansiktskräm och solskyddskräm. Oljan passar alla hudtyper eftersom den:

  • återfuktar torr hy;
  • reglerar talgkörtlarnas produktion, även vid oljig hy;
  • fyller på saknade lipider för den med känslig hy;
  • förhindrar rynkor för den med mogen hy.

Hampaolja i köket

Hampaoljans rika och hälsosamma sammansättning gör att den gärna kan användas i köket. Kom dock ihåg att oljan bara får ätas om den är kall! Den får alltså inte användas i bakning eller stekning, eftersom den förlorar alla goda egenskaper då. Det finns många andra, goda rätter man kan använda hampaolja i. Varför inte ringla den över bovete för en krämigare smak, eller över färska dumplings? Eller använda basen för att göra pesto eller pastej, eller dippsåser och sallad? Hampaolja ger varje måltid en ny, spännande smak!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *