Vårda torra och spruckna läppar

Torra läppar är något många människor råkar ut för, särskilt på vintern. I de flesta fall beror tillståndet på kylan och att vi använt fel produkter. Vanliga läppglans och läppstift skyddar helt enkelt inte mot låga temperaturer och andra skadliga faktorer. Därför är det viktigt att vi använder vårdande produkter med vitaminer och växtextrakt som nattljus.

Torra läppar: Orsaker

Torra och spruckna läppar kan bero på många saker, till exempel att vi:

  • vistas i torra rum eller låga temperaturer;
  • äter stark och salt mat;
  • slickar oss om munnen när vi är utomhus;
  • drabbas av hormonstörningar;
  • har brist på vitamin B;
  • är känsliga mot ingredienser i kosmetika;
  • använder läppstift med alkohol i.

Botemedel mot torra läppar

Det finns många sätt att bota spruckna läppar, till exempel färdig skrubb från ett apotek. Du kan också göra egen kosmetika hemma, med hjälp av brunt socker och olivolja. Du kan även använda en mjuk tandborste för att ”tvätta bort” död och torr hud. På så sätt förbereder du läpparna för att återfuktas. För bästa resultat bör du använda skrubben två gånger i veckan.

När läpparna väl är rena är det dags att återfukta dem. Applicera ett lager honung och låt det sitta kvar så länge som möjligt. En gång i veckan kan du applicera ett tjockt lager balsam, universalkräm, salva med vitamin A, eller vaselin. Innan du går utomhus bör du också använda ett läppbalsam med UV-filter.

På daglig basis kan det vara smart att använda ett bra läppstift, där en applicering räcker hela dagen. Använd produkter för torra läppar, som baseras på vaselin. Om du har jättetorra läppar med sprickor kan du använda en mild hypoallergenisk kräm, tillsammans med en mild antiseptisk produkt som teträdolja. Använd den flera gånger om dagen.

För att förbättra läpparnas tillstånd så fort som möjligt kan du ”bita” om en apelsinklyfta med läpparna. Efter bara ett par minuter ser läpparna friskare ut! Det är en effektiv metod, men självklart inte effektiv på längre sikt.

Läppar kan även spricka på grund av uttorkning. Motverka detta genom att dricka minst 1,5 liter vatten per dag.

Botemedel mot spruckna läppar

Till att börja med behöver spruckna läppar återfuktas ordentligt. Förr i tiden använde man ankfett eller gåsfett, men numera föredrar vi produkter som kokosolja, olivolja och sheasmör. Dessa produkter säljs oftast på vanliga apotek. Återfukta läpparna så ofta som möjligt.

Som alltid bör du läsa innehållsförteckningen på all kosmetika. Om produkten innehåller alkohol bör den inte användas på spruckna läppar, eftersom detta kan förvärra tillståndet. Det är bäst att enbart använda ätbara produkter på läpparna. Ett bra exempel på detta är honung, som är en naturlig källa till många näringsämnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *